Erling Fossen ledet debatt om avsporing på Skøyen som ble avholdt i Kulturhuset i Youngs gate. Folkeaksjonen ved Christian Sømme møtte Morten Wasstøl fra Plan- og bygningsetaten (PBE) og Victoria Marie Evensen (AP), leder i byutviklingskomiteen.

Avsporing Skøyen-debatt. F.v. Victoria Marie Evensen (Ap), Morten Wasstøl (PBE) og Christian Sømme (Folkeaksjonen). Foto: Guro Slettemark

Debatten Avsporing Skøyen. Fra venstre: Morten Wasstøl PBE, Victoria Marie Evensen (AP), leder i byutviklingskomiteen og Christian Sømme, Folkeaksjonen.

Erling Fossen debattleder for Skøyen

Møtet var onsdag 29. august 2018. Bakgrunnen var lansering av programmet for Oslo Urban Arena på Folketeateret og Kulturhuset 18.-19.september. Erling Fossen er primus motor.

Revidert forslag til områdeplan for Skøyen har skapt stor oppstandelse. Utbyggerne er i harnisk fordi de opprinnelige byggehøydene er barbert. Beboerne er rasende pga manglende Innbyggerinvolvering og medvirkning. På toppen av det hele har Statens Vegvesen og Bane Nor varslet innsigelse mot planen. Hvordan får vi byutviklingen av Skøyen tilbake på sporet?, var invitasjonen.

Og, bakgrunnen forut for dette, var mest sannsynlig at Fossen har merket seg Folkeaksjonen for human Skøyen områderegulering sitt krav om medvirkning.

Les mer: Powerpoint-foiler Christian Sømme Avsporing Skøyen medvirknings-debatt

Det var flott at Erling Fossen dro i gang dette! Skøyenbefolkningen fikk en arena for debatt i gavepakke,  fikk luftet synspunkter og fikk konfrontert egne oppfatning. Det er sunt.

Venstres Odd Einar Dørum var tilstede og ga debatten perspektiv – og styrke, når enkelte utbyggere dro den over i urimeligheter.

 

Folk er fortvilet

Vi merket oss at tilstede var folk fra Skøyen som virkelig lurte på hva de kan gjøre og dermed bekreftet hvor elendig medvirkningsprosessene har vært. De lurer fortsatt. Hva skjer på Amalienborg, for eksempel? Når? Vil noen kjøpe boligen min når den er rivingstruet?

Plan- og bygningsetaten advart mot udemokratisk prosess 3 år i forveien

Bare 27 dager etter PBEs informasjonsmøte i Skøyen kirke advarte Christian Sømme mot å bare samarbeide med utbyggerne. Advarselen førte ikke frem. Den ble gitt i en offisiell høring og er paradoksalt nok et eksempel på hvorfor høringer ikke fungerer som medvirkning. 3 år senere er manglende medvirkning og dere demokratisk prosess et sterkt ankepunkt mot planen.

Vi i Folkeaksjonen kan åpenbart mer om medvirkning enn Plan- og bygningsetaten. De mener at medvirkningen har vært innenfor. Bare den tvilen som ligger i dette resonnementet er meget interessant. De er langt i fra lovens intensjon. Men, når Oslo kommune forvalter sannheten selv, så kan vi gjette oss til utfallet som er en anerkjennelse av medvirkning på Skøyen langt under pari.

 

Vi må spille inn i forhold til planen

Situasjonen er uansett slik at planen er levert uten E18…. og trolig med manglende kunnskap om massedumping i Bestumkilen. Så luftig er planene at Aftenposten omtaler Plan- og bygningsetaten som Plan- og luftslottsetaten

Nå må alle spille inn i forhold til planen!